DINA

Dzeize Marmurinis Pedsekys s.03.07.2010

"DINA"

Dina tuli meille Liettuasta. Dzeize Marmurinis Pedsekys, en saanut taipumaan mitenkään hyvälle kutsumanimelle. Mieheni totesi että kasvattajana (Liettuassa) toimiva Ina Naruševičienė, siihen Ina nimen eteen D niin  se saatiin taipumaan muotoon Dina. Kasvattaja on arvostettu Liettuassa jopa Liettuan oma Yle tehnyt hänestä jutun.

Dina tuotiin meille Tallinnan satamaan, ihan Liettualaisen upseerin toimesta. Ennen Dinan ostamista, varmistimme että kaikki on kunnossa Suomeen tuloa varten. Ovat kyllä hyvin tunnollisia Baltiassa tässä asiassa.

Se mikä meille myös oli erittäin tärkeätä, oli varmistaa että häntä säilyy kokonaisena eikä siis typistetä. Tämä on toimenpide on vieläkin aika yleistä hännällisissä metsästysroduissa jotka nimenomaan ollaan ajateltu vain metsästykseen Baltiassa. Venäjänspanieleissa osuus vähenee koko ajan kun pennun ostajia tulee muualtakin kuin Baltiasta. Latvia on tässä asiassa edelläkävijä,  toivotaan että muiden Baltian maiden venäjänspanielikasvattajat seuraavat perässä nopeastikin.

Dinaa ulkoiluttaessa sai päivittäin vastailla kysymykseen mikä rotu onko springerin pentu ym. minusta käytetään Haukilahdessa koirien ulkoiluttajien kesken nimeä Rouva Dina. Miehellänikin on ollut mielenkiintoisia rjuttutuokioita rodusta Espoon rantaraitilla kun naisia on kyykistellyt siinä ja ihmetelleen Dinan niin hyvää luonnetta ja ihanan silkkistä turkkia. On kyllä vuosien aikana levitetty sillä alueella tietoa venäjänspanieleista.

Se mikä huvittaa ja on iloinen asia, on että kyselyt jatkuvat edelleen ihan samanlaisina vaikka tyttö nyt jo 12vuotias neiti.

Videolla irroittelee  meidän 12-vuotias Dina neiti, saapumisesta mökille.

Dinan tullessa meille rotu ei vielä oltu hyväksytty Suomessa mutta yhdistys rekisteröitiin kylläkin 2011.

Dina kävi näyttelyissä Baltiassa, eli Eesti, Latvia ja Liettua ja hänestä tulikin Baltian Juniori Champion eli kolmen maan muotovalio.


Dina on pienemmästä koostaan ja erittäin herttaisesta luonteenominaisuudestaan huolimatta todellinen metsästysspanieli. Metsälenkillä kävellessä voi yhtäkkiä käydä niin että tyttö syöksähtää pensaisiin ja palaa lintu suussa, onneksi olleet elossa! Tällainen se meidän tyttö on ulkosalla.

 Dinasta kasvoi nopeasti älykäs, vahvan riistavietin omaava pieni narttutyttö. Pieni, Dina on siis täysin mittojen mukainen mutta pienimmästä päästä. Rohkea tyttö ja älykäs, kuunteli ja oppi. Tietyt asiat eivät Dinaa koske, näin tyttö on päättänyt, onneksi ne ovat asioita jotka eivät tuota ongelmia vaan päinvastoin iloisia hetkiä tytön kanssa, joskus saa nauraa kyyneleet silmissä hänen omille touhuilleen.

Kolme muskettisoturia: Ylväs Gunvald, Rohkea Olga ja Kultainen Dina

Kotona taas mamman helmassa kiinni eli minne mamma menee sinne Dinakin. Sitten on aina niin että levolle neiti menee ihan omaan rauhaan eli sinne missä ei ole ketään, jokin vapaa makuuhuone kelpaa aina ja se sänky siellä tietysti!

Dina kun on neiti, niin aina pitää olla tyylikäs  siksi esimerkiksi uiminen ei saa olla roiskimista vaan tyylillä etenemistä omaan rauhalliseen tapaan.

Hän on koko perheen baby-Dina ja osaa ottaa meidät kaikki huomioon aina kun kokee että nyt tuo tarvitsee läheisyyttä.

Se mikä on neidissä upeata on rautainen kunto ja terveys, ainoa mikä oli viedä hengen oli märkäkohtu siitäkin selvittiin. Viimeksi nyt vuonna 2022 silmätarkastuksen yhteydessä, eläinlääkäri totesi ettei vastaava ole nähnyt, eli veriarvot niin upeat että piti tarkistaa papereista oliko koira syntynyt 2010 vai 2020

Dina ja "isosisko" Olga

Latvian näyttelymatkan kämppäkaveri.

Videot: